Cilindersloten blijken veiliger in Rotterdam

Cilindersloten vervangen

Er zijn in de afgelopen eeuwen natuurlijk tal van soorten sloten ontwikkeld, maar volgens een slotenmaker in Rotterdam zijn cilindersloten veruit de veiligste sloten van allemaal gebleken. Op zich is die uitspraak niet zo heel vreemd gezien de keuze die er vandaag de dag is als het gaat om cilindersloten. Cilindersloten zijn dan ook een verzamelnaam van vele verschillende soorten sloten. Uiteraard heeft elk type cilinderslot zijn eigen kenmerken, specifieke eigenschappen en plaatsen waar je het type slot juist wel, of juist niet moet gebruiken. SlotenmakerRotterdam-24 heeft ons een kijkje in de keuken gegeven en deelt daarom alle informatie over de verschillende type cilindersloten met u in dit bericht.

Wat is een cilinderslot?

Allereerst gaan we in op het cilinderslot, want wat is dat nou eigenlijk? Een cilinderslot bestaat eigenlijk uit 2 delen, namelijk het slot (de zogenaamde behuizing) en de cilinder. Het slot zelf wordt in feite geblokkeerd door een combinatie van plaatjes, stiften en kogeltjes. Wanneer je niet de juiste sleutel in het slot steekt zal je dus altijd iets raken waardoor de sleutel niet kan draaien. Andersom, wanneer je de juiste sleutel gebruikt zal je merken dat de sleutel niks raakt op zijn weg in de cilinder en daardoor zonder problemen open gaat.

Het combinatieslot als cilinderslot

Een combinatieslot wordt ook wel een cijferslot genoemd. Bij een cominatieslot is het belangrijk dat alle radertjes in het slot precies op de goede plek worden gezet. Alleen wanneer dat gebeurt kan het slot worden geopend. Die plekken zijn de zogenaamde cijfers die je ziet op een cijferslot. Dat is natuurlijk om het onthouden van de positie van de radertjes te vergemakkelijken. Zet je alle radertjes precies op de goede plek, dan zal je slot zonder problemen open gaan.

Hoe en wanneer monteer je insteeksloten?

De slotkast van insteeksloten wordt altijd in de deur geplaatst, waarbij alleen de dagschoot en de nachtschoot uit de deur komt. Ook dit is een slot dat gebruikmaakt van een cilinder, waardoor het onder het type cilindersloten valt. Het is aan te raden dit slot niet alleenstaand te gebruiken, maar in combinatie met een veiligheidsbeslag voorzien van een slotkom en/of sluitplaat.

Uiteraard is dit slot wel veilig genoeg om het als hoofdslot te gebruiken, maar u kunt het ook als bijzetslot of meerpunstssluiting gebruiken. Je zult een insteekslot dan ook meestal terugvinden in de stompe houten deuren. Dat wil zeggen, deuren die helemaal in het kozijn vallen en dus geen uitstekende randen hebben. Nog anders gezegd, wanneer je met de hand over de deur gaat is er een vlakke vloeiende lijn tussen de deur en de deurpost.

Tips voor het vervangen van een slot

Heeft u al een insteekslot? Kijk dan of u kunt kiezen voor hetzelfde merk insteekslot. Op die manier hoef je namelijk de minste aanpassingen te doen bij het plaatsen van het slot. Let er daarbij op dat het buitendeur slot altijd een SKG goedkeuring heeft of het Politiekeurmerk Veilig Wonen draagt. Op die manier weet je dat je altijd de best mogelijke beveiliging tegen inbrekers plaatst.

Heb je nog nooit eerder een slot geplaatst of vervangen? Schakel dan de professionele hulp in van een lokale slotenmaker. Zorg daarbij dat je altijd eerst de exacte prijs weet voordat je de slotenmaker het slot laat plaatsen of vervangen. Zo heb je een fijne samenwerking met de slotenmaker en voorkom je vervelende verrassingen achteraf.